voedingsweetjes

5 Redenen waarom Bleekselderij gezond is!

Leroy van de Ree (voedingsweetjes)

Bleekselderij is erg gezond! Met slechts 10 calorieën per stengel, kan bleekselderij zijn naam als caloriearm “dieetvoedsel” zeker waarmaken.

Bleekselderij heeft een aantal gezondheidsvoordelen die je misschien nog niet wist. Hier zijn vijf redenen waarom bleekselderij gezond is!

1. Geweldige bron van antioxidanten

Antioxidanten beschermen cellen, bloedvaten en organen tegen oxidatieve schade.

Bleekselderij bevat vitamine C, bètacaroteen en flavonoïden, maar er zijn minstens 12 extra soorten antioxidanten in een enkele stengel. Het is ook een geweldige bron van fytonutriënten, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in het spijsverteringskanaal, cellen, bloedvaten en organen verminderen.

2. Vermindert ontstekingen

Chronische ontsteking is in verband gebracht met vele ziekten, waaronder artritis en osteoporose. Bleekselderij en (bleek)selderijzaad bevatten ongeveer 25 ontstekingsremmende stoffen die bescherming kunnen bieden tegen ontstekingen in het lichaam.

3. Bleekselderij ondersteunt de spijsvertering

Hoewel de antioxiderende en ontstekingsremmende voedingsstoffen bescherming bieden aan het hele spijsverteringskanaal, kan bleekselderij speciale voordelen bieden voor de maag (1).

Op pectine gebaseerde polysacchariden in bleekselderij, waaronder een verbinding die bekend staat als apiuman, bleken gevallen van maagzweren te verminderen, het slijmvlies van de maag te verbeteren en maagafscheiding te moduleren in dierstudies.

En dan is er het hoge watergehalte van bleekselderij – bijna 95 procent – plus royale hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels. Deze ondersteunen allemaal een gezond spijsverteringskanaal. Een portie bleekselderijstengels bevat 5 gram voedingsvezels.

4. Rijk aan vitamines en mineralen met een lage glycemische index

Onder andere vitamine A, vitamine K en C, plus mineralen zoals kalium en foliumzuur bevinden zich in bleekselderij. Het bevat ook weinig natrium. Bovendien bevat het een lage glycemische index, wat betekent dat het een langzaam, constant effect heeft op de bloedsuikerspiegel (2).

5. Bleekselderij heeft een alkaliserende werking

Met mineralen als magnesium, ijzer en natrium kan bleekselderij een neutraliserend effect hebben op zure voedingsmiddelen – om nog maar te zwijgen van het feit dat deze mineralen nodig zijn voor essentiële lichaamsfuncties (3).

Ken je de 26 tips voor een gezondere leefstijl al?

Tips voor het kopen van bleekselderij

  • Stevige stelen: Zoek naar bleekselderij met stevige, rechtopstaande stengels. Ze moeten stevig zijn, dus niet makkelijk te buigen.
  • Knapperige bladeren: De bladeren moeten knapperig en fris zijn, in kleur variërend van bleek tot heldergroen. Vermijd bleekselderij met gele of bruine vlekken.
  • Wacht met snijden: Snijd bleekselderij vlak voor het koken om zo de voedingsstoffen te behouden. Zelfs bleekselderij dat slechts een paar uur daarvoor is gehakt verliest voedingsstoffen.
  • Stoom het: Gestoomde bleekselderij behoudt de smaak en bijna al zijn voedingsstoffen.
  • Consumeer in vijf tot zeven dagen: Eet verse bleekselderij binnen vijf tot zeven dagen om van de maximale voedingswaarde te genieten.
  • Eet de bladeren: Gooi de bladeren niet weg – dat is waar bleekselderij het meeste calcium, kalium en vitamine C bevat. Eet de bladeren van bleekselderij binnen een dag of twee na aankoop.

Naast de vele gezondheidsvoordelen is bleekselderij een veelzijdige groente. Je kunt het rauw of gekookt eten. Ook is het een geweldige aanvulling op smoothies, wokgerechten, soepen en sappen. Bleekselderij kan ook worden gebakken.

Samenvatting

Bleekselderij is gezond! Zo bevat bleekselderij o.a. vitamine C, bètacaroteen en flavonoïden. Het is ook een geweldige bron van fytonutriënten, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in het spijsverteringskanaal kunnen verminderen. Tot slot kan het ook helpen de spijsvertering te verbeteren.

Lees hier de 13 gezondheidsvoordelen van walnoten!

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches