voedingsweetjes-logo

Komkommer gezond? Dit zijn de 6 voordelen!

voedingsweetjes

Komkommer is erg gezond! Hoewel wordt aangenomen dat het een groente is, is komkommer eigenlijk een vrucht.

Een komkommer bevat veel nuttige voedingsstoffen. Bepaalde plantaardige stoffen en antioxidanten in komkommer hebben voordeel voor de gezondheid.

Komkommers bevatten ook weinig calorieƫn en bevatten een goede hoeveelheid wateroplosbare vezels, waardoor ze ideaal zijn tijdens het afvallen!

Lees snel verder voor de 6 gezondheidsvoordelen van komkommer šŸ™‚

1. Voedingswaarde

Komkommers bevatten weinig calorieƫn maar bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen.

De voedingswaarde voor 100 gram rauwe komkommer met schil is (1):

 • CalorieĆ«n: 13
 • Vet: 0,4 gram
 • Koolhydraten: 1,3 gram
 • Eiwit: 0,7 gram
 • Vezel: 0,6 gram
 • Vitamine C: 4mg (5% van ADH)
 • Vitamine K: 21mcg (23% van ADH)
 • Kalium: 187mg (5% van AI)

Komkommers hebben een hoog watergehalte, ze bestaan zelfs voor ongeveer 96% uit water (2). Een gemiddelde komkommer weegt ongeveer 250-300 gram.

Tip: Eet komkommers ongeschild. Door ze te schillen wordt de hoeveelheid vezels verminderd, net als bepaalde vitamines en mineralen (3).

2. Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. De ophoping van deze schadelijke vrije radicalen kan tot verschillende soorten chronische ziekten leiden (4).

Oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen wordt geassocieerd met kanker en hart-, long- en auto-immuunziekten (4).

Fruit en groenten, zoals komkommers, zijn rijk aan antioxidanten die het risico op deze aandoeningen kunnen verminderen.

 • EĆ©n studie heeft de antioxiderende kracht van komkommer onderzocht. Tijdens dit onderzoek kregen 30 volwassenen komkommerpoeder toegediend.
 • Aan het einde van de 30 dagen durende studie zorgde komkommerpoeder voor een significante stijging van antioxidant activiteit (5).

Let op: komkommerpoeder dat in deze studie werd gebruikt heeft waarschijnlijk een grotere dosis antioxidanten dan een normaal portie komkommer.

Een andere studie onderzocht komkommers en ontdekte dat ze flavonoĆÆden en tannines bevatten. Deze twee antioxidanten zijn vooral effectief in het blokkeren van schadelijke vrije radicalen (6).

3. Bevordert de hydratatie

Water is cruciaal voor het lichaam! Het is betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam (7).

Zo is het betrokken bij processen zoals temperatuurregeling en transporteert het voedingsstoffen (7). Een goede hydratatie kan veel beĆÆnvloeden, van fysieke prestaties tot metabolisme (8, 9).

Je hoeft je dagelijkse vochtbehoefte niet alleen uit water, thee of koffie te halen. Je kan namelijk tot 40% van je totale waterinname uit voedsel halen (2). Met name groente en fruit kunnen een goede bron van vocht zijn (10).

Omdat komkommers voor ongeveer 96% uit water bestaan, dragen ze dus goed bij om de dagelijkse vochtbehoefte te halen (2). Mede hierdoor is komkommer erg gezond!

De 8 gezondheidsvoordelen van kaneel al gelezen?

4. Helpt bij het afvallen

Komkommers kunnen op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Dit komt deels omdat ze weinig calorieƫn bevatten. Ook kunnen ze frisheid en smaak toevoegen aan salades, sandwiches en bijgerechten

Een portie van 100 gram bevat namelijk slechts 13 calorieƫn. Een volledige komkommer met schil van 300 gram bevat dus slechts 39 calorieƫn (1). Je kunt dus veel komkommers eten zonder je zorgen te maken over gewichtstoename.

Bovendien kan het hoge watergehalte van komkommers helpen bij het afvallen.

Een analyse van 13 onderzoeken met in totaal 3.628 mensen toonde aan dat het eten van voedsel met hoog watergehalte geassocieerd wordt met een significante afname van het lichaamsgewicht (11).

5. Verlaagt bloedsuikerspiegel

Nog niet overtuigd dat een komkommer gezond is? Verschillende studies hebben aangetoond dat komkommers de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Ook zou het sommige complicaties van diabetes kunnen voorkomen.

EĆ©n dierstudie onderzocht de effecten van verschillende planten op de bloedsuikerspiegel. Van komkommers werd aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel effectief verlagen (12).

In een ander onderzoek zorgde komkommerschil extract voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel (13).

Bovendien bleek uit een reageerbuisstudie dat komkommers effectief kunnen zijn bij het verminderen van oxidatieve stress en het voorkomen van diabetesgerelateerde complicaties (14).

Het bewijs is echter beperkt tot reageerbuis- en dierstudies. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe komkommers de bloedsuikerspiegel bij mensen kunnen beĆÆnvloeden. Wist je dat avocado ook de bloedsuikerspiegel kan verlagen?

6. Ondersteunt de stoelgang

Het eten van komkommers kan de stoelgang helpen ondersteunen.

Uitdroging is een risicofactor voor obstipatie, omdat het de waterbalans kan veranderen en de doorgang van ontlasting kan vermoeilijken (15).

Komkommers bevatten veel water en bevorderen de hydratatie. Gehydrateerd blijven kan de consistentie van de ontlasting verbeteren. Zo kan obstipatie worden voorkomen (16).

Bovendien bevatten komkommers vezels die de stoelgang helpen reguleren.

Met name pectine, het type oplosbare vezels in komkommers, kan de frequentie van stoelgang helpen verhogen.

Pectine kan de beweging van de darmspieren versnellen, terwijl tegelijkertijd de goede bacteriƫn in de darmen gevoed worden. De goede bacteriƫn kunnen de spijsvertering verbeteren (17).

Toevoegen aan je dieet

Komkommers worden ook vaak rauw als caloriearme snack gegeten. Zo kunnen ze ook worden gecombineerd met bijvoorbeeld hummus, olijfolie of een saladedressing om een beetje meer smaak toe te voegen.

Met een beetje creativiteit kun je op veel manieren van komkommers genieten!

Samenvatting

Komkommer is erg gezond! Deze verfrissende, voedzame en ongelooflijk veelzijdige vrucht is een goede toevoeging aan elk dieet.

Ze bevatten weinig calorieƫn, maar bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, evenals een hoog watergehalte.

Het eten van komkommers kan tot veel potentiƫle gezondheidsvoordelen leiden, waaronder:

 • gewichtsverlies
 • goede hydratatie
 • verbeterde spijsvertering
 • een lager bloedsuikerspiegel

Komkommer FAQ

Is komkommer gezond

Ja komkommer is gezond! Het eten van komkommers kan tot veel potentiƫle gezondheidsvoordelen leiden, waaronder gewichtsverlies, goede hydratatie, verbeterde spijsvertering en een lager bloedsuikerspiegel.

Komkommer voedingswaarde

De voedingswaarde van een komkommer (met schil) per 100 gram is: 13 calorieƫn, 0,4 gram vet, 1,3 gram koolhydraten, 0,7 gram eiwit en 0,6 gram vezel

Komkommer groente of fruit

Een komkommer wordt meestal gezien als een groente vanwege de manier waarop hij wordt gebruikt in de keuken. Maar omdat hij zaden bevat, is het plantkundig gezien eigenlijk een vrucht. Het valt dus onder fruit.

Komkommer vitamine

Een komkommer bevat o.a. de volgende vitamine: Vitamine C: 4mg (5% van ADH) & Vitamine K: 21mcg (23% van ADH). ADH = de Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches