voedingsweetjes

Wat is het Pioppi dieet? (+ kritiek)

Leroy van de Ree (voedingsweetjes)

Wat is het Pioppi dieet? (+ kritiek)

Het Pioppi dieet is moeilijk te volgen en mist wetenschappelijke bevestiging om de gezondheidsclaims waar te maken.

pioppi-dieet

 

Wat is het Pioppi dieet?

Het Pioppidieet is ontwikkeld door cardioloog Dr. Aseem Malhotra en Donal O’Neill (regisseur van films als “Run on Fat” en “Cereal Killers”).

 

Bij het Pioppi dieet wordt gefocust op het elimineren van koolhydraten, maar het eten van meer vet en eiwitten is wel toegestaan.

Voor dit boek bezochten de twee auteurs het kleine, landelijke vissersdorp Pioppi in Italië. Ze kwamen terug met een nieuw ‘leefstijlplan’ op basis van hun observaties van de ongeveer 200 mensen die daar woonden.

De auteurs hebben geen echte onderzoeken uitgevoerd in Pioppi. In plaats daarvan vertrouwden ze op hun observaties van de gezonde dorpelingen. De inwoners zouden een lang leven leiden, de aanleiding om het nieuwe dieet voor gezond leven te creëren.

Het Pioppi dieet probeert het mediterrane dieet te verbeteren en tegelijkertijd te beweren dat het op een aantal zelfde principes is gebaseerd.

Het mediterrane dieet is de ‘gouden standaard’ voor een gezond leven volgens velen. Onderzoek blijft de vele gezondheidsclaims van dit dieet ondersteunen, zoals een verminderd risico op overlijden door een hartaanval of beroerte. Ook een lager risico op de ontwikkeling van diabetes type 2 is bevestigd.

Van gematigde porties vis en wijn tot het minderen van rood vlees. Enkele leidende principes van dit dieet blijven makkelijk vast te volgen in een toch al verwarrend voedingslandschap.

Wat is het Pioppi dieet?

Het Pioppi-dieet is een recent dieet dat koolhydraatarm en vetrijk (LowCarbHighFat) eten aanmoedigt als een manier om je gezondheid te verbeteren.

Dit dieet raadt het tellen van calorieën of overmatige lichaamsbeweging niet aan. Maar het vraagt je wel om heel specifieke eetrichtlijnen te volgen.

“Simpel gezegd, het Pioppi-dieet is in feite een variant op het populaire mediterrane dieet. Het volgt veel van dezelfde regels en richtlijnen, maar voegt een aantal eigen regels toe ” – Vanessa Rissetto (geregistreerde diëtiste en voedingsdeskundige)

De adviezen zijn onder meer:

  • Zo min mogelijk koolhydraten. Verwijder alle toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten, zoals rijst, brood, pasta en aardappelen. Je kunt ook niet vals spelen met een natuurlijk zoetstof zoals honing. Het is ‘verboden’.
  • Groente en fruit. Elke dag streven naar vijf tot zeven porties groente en fruit. Waarvan er minstens vijf afkomstig zijn van suikerarm fruit.
  • Wekelijkse vis- en ei minimum. Vette vis zoals zalm en sardines moeten minstens drie keer per week op je bord liggen en een manier vinden om ook wekelijks minstens 10 eieren te eten.
  • Olijfolie. Olijfolie is een belangrijke hoeksteen van het Pioppi-dieet. Je moet elke dag streven naar twee tot vier eetlepels geperste olie. In tegenstelling tot het mediterrane dieet, moedigt het Pioppi-dieet je aan om kokosolie te eten, iets wat de Pioppi-mensen niet doen.
  • Trakteer jezelf. Je kunt ook elke dag een beetje genieten van een glas wijn, en je kunt ook tot 30 gram pure chocolade drinken.

“Er zijn voordelen voor de gezondheid door het eten van noten, olijfolie en vis’ – Jamie Logie (voedingsdeskundige, personal trainer en wellnesscoach)

De voedingsrichtlijnen zijn slechts het begin van het Pioppi-dieet. Dit dieet moedigt ook andere lifestyleveranderingen aan. Dit is hoe het Pioppi dieet een levenslange benadering van gezondheid en voeding wordt. Het is niet alleen een eetrichtlijn of een kortetermijndieet.

De veranderingen in levensstijl zijn:

  • Wekelijks vasten. Een keer per week 24 uur vasten. Aangeraden wordt om na het avondeten te beginnen en vervolgens het ontbijt en de lunch over te slaan. De volgende dag mag je alleen vloeistoffen (koffie, thee, water) drinken.
  • Ga aan de slag. Elke dag 30 minuten stevig wandelen en na elke 45 minuten zitten even opstaan. O’Neill (auteur van het boek) is een voorstander van intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT).
  • Veel slapen. De schrijvers van het Pioppi-dieet moedigen aan om elke nacht minstens zeven uur te slapen.
  • Meer ontspannen. Doe elke dag ademhalings- of meditatie-oefeningen. Breng ook meer tijd met je vrienden en familie door.

Is het Pioppi-dieet slecht onderbouwd?

Ancel Keys, een beroemde Amerikaanse onderzoeker, ging met pensioen in Pioppi. Hij was voorstander van het mediterrane dieet. Keys was ook een van de eerste voedingswetenschappers die de gezondheidsvoordelen ontdekte van het voedsel dat rond de Middellandse Zee gegeten wordt. Hij was een van de eerste onderzoekers die verzadigd vet in verband bracht met hartaandoeningen. Keys stierf in 2004 in Pioppi op 100-jarige leeftijd.

“Het Pioppi-dieet is gewoon weer een poging om mensen te laten denken dat een vet, koolhydraatarm, Atkins-achtig dieet gezond is,” – Laurie Thomas (medische en academische redacteur en schrijver van verschillende boeken, waaronder “Thin Diabetes, Fat Diabetes”)

Het dieet verschilt niet alleen heel erg van wat Keys heeft aanbevolen, maar het geeft ook niet echt weer wat de mensen van Pioppi eigenlijk eten. Het is ook geen gezondheidsbevorderend dieet voor mensen voegt Laurie Thomas hieraan toe.

Kritiek

Nogmaals de voedingsadviezen in het Pioppi dieet zijn gebaseerd op de observaties van de auteurs en niet op onderzoek dat ze hebben uitgevoerd.

Er is nog een puntje van kritiek waar tegenstanders van het Pioppi-dieet naar wijzen. Mensen die in het dorp wonen hebben vaak niet de financiële middelen om veel te eten, laat staan rood vlees. Dit komt tot uiting in het nieuwe dieet door te suggereren dat mensen bewust weinig rood vlees eten.

Het mediterrane dieet waar Keys voorstander van was, is gebaseerd op graanproducten (brood en pasta), groenten en fruit en peulvruchten. Het mediterrane dieet bevat olijfolie, matige hoeveelheden vis en wijn. Slechts kleine hoeveelheden vlees en zuivelproducten worden geconsumeerd bij het mediterrane dieet. Het pioppi dieet is vrijwel hetzelfde, alleen zijn koolhydraten zo min mogelijk toegestaan.

Tot slot moedigt het Pioppi dieet mensen aan om veel kokosolie te eten, maar dit is in geen enkel mediterraan land een onderdeel van het dieet.

Samenvatting

Niets aan het dit dieet is revolutionair.

Maar het basisconcept om minder rood vlees en meer groente en fruit te eten is de moeite waard om te volgen, maar het is ook niet helemaal uniek.

 

Ook interessant: 26 tips voor een gezondere leefstijl!

 

Volg je Voedingsweetjes al op Instagram?

 

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches