voedingsweetjes

Pure chocolade gezond of niet?

Leroy van de Ree (voedingsweetjes)

Pure chocolade gezond of toch niet? Ja pure chocolade kan gezond zijn!

Pure chocolade zit namelijk boordevol voedingsstoffen die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid.

Het wordt gemaakt van het zaad van de cacaoboom, het is een van de beste bronnen van antioxidanten.

Studies tonen aan dat pure chocolade (niet de variant met veel suiker) de gezondheid kan verbeteren en het risico op hartaandoeningen kan verlagen.

Lees hier de 7 gezondheidsvoordelen van pure chocolade (of cacao).

1. Voedingswaarde

Als je pure chocolade van hoge kwaliteit koopt met een hoog cacaogehalte, dan is het eigenlijk best voedzaam en gezond!

Het bevat een behoorlijke hoeveelheid oplosbare vezels en zit boordevol mineralen.

Een reep suikervrije pure chocolade van 100 gram met 70-85% cacao bevat (1):

 • 485 calorieën
 • 9,5 gram vezels
 • 3,2mg ijzer
 • 89mg magnesium
 • 1,1mg koper
 • 4mcg selenium

Het bevat ook veel kalium, fosfor en zink.

Natuurlijk is 100 gram een vrij grote hoeveelheid en niet iets dat je dagelijks zou moeten consumeren. Consumeer het dus met mate! 😉

Het bevat ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine, maar het is onwaarschijnlijk dat je ‘s nachts wakker blijft, aangezien de hoeveelheid cafeïne erg klein is in vergelijking met koffie.

2. Antioxidanten

Pure chocolade zit boordevol organische verbindingen die biologisch actief zijn en functioneren als antioxidanten. Deze omvatten onder meer polyfenolen, flavanolen en catechines.

 • Een onderzoek toonde aan dat cacao en pure chocolade meer antioxiderende activiteit, polyfenolen en flavanolen hadden dan enig ander getest fruit, waaronder blauwe bessen en acaibessen (2).

3. Mogelijk positief effect op de bloeddruk

De flavanolen in pure chocolade kunnen het endotheel, de bekleding van slagaders, stimuleren om stikstofmonoxide (NO) te produceren (3).

Een van de functies van NO is om signalen naar de slagaders te sturen om te ontspannen, wat dus de bloeddruk verlaagt.

 • Veel gecontroleerde onderzoeken tonen aan dat cacao en pure chocolade de bloedstroom kunnen verbeteren en de bloeddruk kunnen verlagen, hoewel de effecten meestal minimaal zijn (4, 5, 6, 7).

Let op: Eén studie bij mensen met hoge bloeddruk liet echter geen effect zien (8).

4. Goed voor het cholesterol

Het consumeren van pure chocolade kan verschillende belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen verbeteren.

 • In een studie bleek cacaopoeder LDL-cholesterol bij mannen significant te verlagen. Het verhoogde ook het HDL en verlaagde het totale LDL voor mensen met een hoog cholesterolgehalte (9).

Pure chocolade bevat krachtige antioxidanten die in de bloedbaan terechtkomen en lipoproteïnen beschermen tegen oxidatieve schade (10, 11, 12).

 • Pure chocolade kan ook de insulineresistentie verminderen, wat een andere veel voorkomende risicofactor is voor veel ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes (13, 14).

Lees hier: Eendenkroos eten?

5. Verlaagt mogelijk risico op hartaandoeningen

In een onderzoek onder 470 oudere mannen bleek cacao het risico op overlijden door hartaandoeningen met maar liefst 50% te verminderen over een periode van 15 jaar (15).

 • Een andere studie toonde aan dat het twee of meer keer per week eten van chocolade het risico op verkalkte plaque in de slagaders met 32% verlaagde (16).
 • Nog een andere studie toonde aan dat het meer dan 5 keer per week eten van pure chocolade het risico op hartaandoeningen met 57% verlaagde (17).

Let op: Deze drie onderzoeken zijn observationeel onderzoek, dus ze kunnen niet bewijzen dat het de chocolade was die het risico verminderde 😉

Het is wel aannemelijk dat regelmatig eten van pure chocolade gezond is en het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

6. Goed voor de huid

De bioactieve stoffen in pure chocolade kunnen ook gezond zijn voor je huid!

De flavonolen kunnen beschermen tegen schade door de zon, de doorbloeding van de huid verbeteren en de hydratatie verhogen (18).

 • In één onderzoek (van 12 weken) onder 30 mensen was hoeveelheid UVB-stralen dat nodig is om roodheid te veroorzaken, meer dan verdubbeld na het consumeren van pure chocolade (19).

Ook interessant: Waarom val ik niet af?

7. Verbetert de hersenfunctie

Pure chocolade kan ook de functie van de hersenen verbeteren.

 • Een onderzoek van 5 dagen onder gezonde volwassenen gaf aan dat het eten flavanol-cacao de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterde (20).

Bovendien bevat cacao stimulerende stoffen zoals cafeïne (in koffie of groene thee) en theobromine , wat een belangrijke reden kan zijn waarom de hersenfunctie op korte termijn kan verbeteren (21).

Samenvatting

Pure chocolade is gezond! Let er wel op je de juiste variant koopt (hoog cacao-gehalte en weinig suiker).

Er is aanzienlijk bewijs dat cacao krachtige gezondheidsvoordelen kan bieden en vooral beschermend is tegen hartaandoeningen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je elke dag veel chocolade moet consumeren 😉

Houd er ook rekening mee dat veel van de chocolade op de markt niet gezond is. Kies voor kwaliteit! Pure chocolade met 70% of meer cacao.

Chocolade is een van de weinige voedingsmiddelen die geweldig smaakt en tegelijkertijd aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches