voedingsweetjes-logo

Wat is gezond eten? Het antwoord lees je hier!

voedingsweetjes
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Wat is gezond eten? Deze vraag stel je jezelf misschien weleens. Hier is niet echt een een heel duidelijk antwoord op, maar ik ga een poging doen!

Gezond eten betekent een verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten die je de voedingsstoffen geven die je nodig hebt om je gezondheid te behouden, je goed te voelen en energie te hebben”

Deze voedingsstoffen zijn onder meer eiwitten, koolhydraten, vetten, water, vitamines en mineralen.

Voeding is belangrijk voor iedereen. In combinatie met lichamelijk actief zijn en een gezond gewicht behouden, is goed eten een uitstekende manier om het lichaam sterk en gezond te houden.

Als je in het verleden ziek bent geweest, is goed eten extra belangrijk!

Wat je eet, kan namelijk je immuunsysteem, humeur en energieniveau beïnvloeden.

Waarom gezond eten?

Onderzoek blijft ernstige ziekten in verband brengen met een slecht voedingspatroon (1, 2).

Gezond eten kan bijvoorbeeld de kansen op het ontwikkelen van hartaandoeningen en kanker drastisch verminderen (3, 4, 5).

Gezonde voeding kan alle aspecten van het leven verbeteren, van hersenfunctie tot fysieke prestaties. In feite heeft voedsel invloed op alle cellen en organen (6, 7, 8, 9).

Als je aan lichaamsbeweging of sport doet, kan gezond eten je helpen om beter te presteren (10).

Wist je dat groene thee mogelijk de hersenfunctie kan verbeteren?

Calorieën en energiebalans uitgelegd

In de afgelopen jaren is het belang van calorieën wat uit het zicht geraakt.

Hoewel het tellen van calorieën niet altijd nodig is, speelt de totale calorie-inname nog steeds een sleutelrol bij gewichtsbeheersing en gezondheid (11, 12).

 • Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, sla je dit op als nieuw spier- of lichaamsvet.
 • Wanneer je elke dag minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af.

Als je wilt afvallen, moet je een of andere vorm van calorietekort creëren (13).

Dit kan door minder te eten of meer te sporten/bewegen. Als je daarentegen probeert aan te komen en de spiermassa te vergroten, moet je meer eten dan het lichaam verbrandt.

Lees meer over: Intermittent Fasting

Macronutriënten

Een macronutriënt is een voedingsstof die in grote hoeveelheden voorkomt en die bovendien energie levert (14).

De drie macronutriënten zijn koolhydraten, vetten en eiwitten.

Deze voedingsstoffen zijn in relatief grote hoeveelheden nodig. Ze leveren calorieën en hebben verschillende functies in het lichaam.

Hier zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen binnen elke macronutriëntengroep:

 • Koolhydraten: 4 calorieën per gram. Alle zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta en (zoete) aardappelen. Zit ook in fruit, peulvruchten, sap, suiker en sommige zuivelproducten.
 • Eiwit: 4 calorieën per gram. De belangrijkste bronnen zijn onder meer vlees en vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten en vegetarische alternatieven zoals tofu.
 • Vetten: 9 calorieën per gram. De belangrijkste bronnen zijn onder meer noten, zaden, oliën, boter, kaas, vette vis en vet vlees.
 • Vezels: 2 calorieën per gram. De belangrijkste bronnen zijn onder andere: fruit, groente (zoals komkommer), brood, peulvruchten.


Hoeveel je van elke macronutriënt moet consumeren, hangt af van je levensstijl en doelen, net als je persoonlijke voorkeuren.

Lees hier: Waarom val ik niet af?

Micronutriënten

Micronutriënten zijn belangrijke vitamines en mineralen die je in kleinere doses nodig hebt.

Enkele van de meest voorkomende micronutriënten die je moet kennen, zijn onder meer:

 • Magnesium: speelt een rol in meer dan 600 cellulaire processen, waaronder energieproductie, zenuwstelselfunctie en spiercontractie (14).
 • Kalium: dit mineraal is belangrijk voor de controle van de bloeddruk, de vochtbalans en de functie van de spieren en zenuwen (15).
 • IJzer: ijzer, dat voornamelijk bekend staat om het vervoeren van zuurstof in het bloed, heeft ook vele andere voordelen, waaronder een verbeterde immuun- en hersenfunctie (16).
 • Calcium: een belangrijk structureel onderdeel van botten en tanden, en ook een belangrijk mineraal voor je hart, spieren en zenuwstelsel (17, 18).
 • Alle vitamines: de vitamines, van vitamine A, vitamine D tot vitamine K, spelen een belangrijke rol in elk orgaan en elke cel in het lichaam.

Alle vitamines en mineralen zijn “essentiële” voedingsstoffen, wat betekent dat je ze uit de voeding/supplement moet halen.

Voedingsweetjes draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches